Sunday, October 30, 2011

salam...
 Dah lama x jenguk kg nie.. sibuk kat kg sebelah je..
huhuhu x tahu nak tulis apa nanti laa.. macam ada sesuatu yang nak dkongsi kan tapi x tahu bila akan ada masa.. 
so untuk kali ini setakat ini sahaja laa dulu...

Wednesday, September 28, 2011

alhamdulillah bertambah lagi usia...

ALHAMDULILLAH..

syukur ya allah kerana masih d beri peluang tuk terus bernafas d muka bumi ini..
ari niee genap usia 35 tahun huhuhu perasaan biasa2 je almaklum aa dah tua..
sebernarnya x tahu nak story apa t la bila free kita update ea...

Monday, September 26, 2011

Hujung minggu yang memenatkan..

hermm hujung minggu dah berlalu..
 kalau sebelom nie hujung minggu aku tersangat la penuh dengan aktiviti
minggu baru nie..banyak sangat undangan majlis hari raya.. maklum aa syawal dah hampir ke penghujungnya..
saBtu pagi bagun je dari tido trus masak tuk mak.. almaklum aa ari nie banyak aktiviti..
siap beres semua kija umah.. aku balik kg.. g jamuaan raya anjuran fecra sg poho.. macam biasa tolong my sepupu masak.. sebab depa dapat kontarak masak tuk jamuaan.. sangat laa seronok.. sebab dapat bekumpul. dapat makan makan free.. 
 konon niat nak pegi jamuaan penyudahnya... sampai balik duk kat kantin je besembang makan2 dan besembang..
itu laa aku bila dapat bejumpa..n bila dah selesai majlis aku  balik umah rehat n try tuk zzz tapi x berjaya.ptgnya pulak aku g merayau dengan sepupu melawat kebun durian org.. almaklum aa aku niee x ada kebun.. dulu banyak laa jugak pokok durian, tapi semua dah mati.. sebab terkena hermm biar aku je laa yang tahu...
dalm g kebun org dapat laa jugak makan durian daun dah lama x makan...huhuhu jahat x aku n x malu kan selamba je g cari durian kat kebun org...
abis bab durianpada sebelam malanya pulak aku ikut rombongan Rt ke melaka n nilai perghh bejalan lagi.. sangat x reti duk diam aaa aku niee kan..
saat sampai d melaka hujan tersangat laa lebat sangat jimat duit sebab x dapat nak bshoping.. lama jugak d melaka sempat g zoo n sempat jugak melayan si aidil dengan lokman.. kecoh budak budak niee..
lepas balik dari melaka.. singgah lak d nilai .. aku laa yang paling kecoh sebab aku kalau dah sampai nilai memang x hiraukan org len dah.. shoping time.. tapi waktu x cukup... x sempat nak beli banyak barang .. huhuhu sangat bekenan kat satu jubah yang sangat cantik tapi x dapat nak beli.. sebab masa x mengizinkan.. 
itu laa aku memang jadual padat dengan berjalan ke merata tempat.. sangat kecoh  sangat memenatkan.. akhirnyaa ..
 entah bila aku akan sampai ke nilai lagi.. melaka aku x kisah sangat ,sebab my sister ada d sana...
huhuhu t aku nak jugak beli apa yang aku inginkan.. tungguuu aaaa


hermm
adiosss

Wednesday, September 21, 2011

Menipu lagi..

Macam biasa ..
pagi pagi.. lepas siap semua kija.. pasti akan on Fb..
ari nie saja test on awal sikit..
macam x percaya je ada msg..
kalau sebelom niee aku memang tunggu msg dari dia..
tapi kali nie aku macam x beminat je nak tengok sapa yang post..
hermm last last aku bukak jugak..
n aku x sangka la si mahfuz yang hantar..
hohoho macam biasa laa kehidupan dia.. x pernah habis dengan penipuan..
ayat macam sama je..kalau d fikir dengan akal yang waras.. boleh ke kita hidup.. dengan..
hp ada d tangan tapi x pernah ada kradit..
hohoho nak menipu pon agak agak aaa kan..
tapi aku dah malas nak ambek pot sebab aku dah tahu jawapan dia..
so aku diam kan ajer laa..
tengok laaa kalau aku rasa nak jawap aku jawap aa.. kalau x sey good bye je aaa..
aku bosan weyy..
bosan...

Tuesday, September 20, 2011

saya sangat beNEKAD..

Tiba tiba malam yg indah niee 
sangat mencoret d blog.. mamai agaknyaa

ari nie akU dah benekad.. tok remove dan mendelete semua msg
semua no tel. dan semua kenangan yang ada..
hohoho walaupon hati aku sedih tapi aku buat buat suka je. 
mula tadi macam x nak je buat semua tapi d sebabkan banyak pekara..
aku nekad jugak tuk delete semuanya.. ambek kau..
hohoho hati aku sedih.. aku rindu.. aku nak dia selalu ada dekat dengan aku..
tapi apa kan daya ..semua tuk x mungkin akan terjadi.. terima laa...
huhuhuhu aku terasa macam nak menagis je bila teringat.. tapi aku kena kuat
lupakan semua itu..
terima kasih teman.. maafkan aku kerana terpaksa lakukan semua ini.. aku..
x berdaya lagi tuk menolak segalanya.. sebelom terlambat.. baik aku pergi.. sob sob sob...
aku sedih.. sedih dan sedih.. tapi aku Nekad..


aKu nekad.. aku nekad..



sangat tidak beselera..

huhuhu..
saya sangat kelaparan d saat ini...
tapi kenapa saya sangat tidak ada selera nak makan..
saya hanya makan sesenduk nasik sahaja tuk malam ini..
saya kah itu.. biasanyaa saya .. kalau makan x kisah ada lauk ke x ..kalau 
xmenambah itu bukan saya aaa..
 tapi tuk malam nie,saya sangat x beselera.. arini saya
just beli makanan kat kedai.. sgt teringin nak makan tomyam
kerabu sotong n telor bungkus.. bila dah minum air tiba tiba rasa macam kenyang sangat..
sudah.. kenapa boleh jadik macam niee..
memang aa impian aku nak kurus .. tapi x kan dah x lalu nak makan jangan begitu..
atau adakah d sebab kan oleh encik zakri @mahfuzz.. hohoho ari niee akusangat teringat akan dia.. tapi apakah daya aku hanya semut merah...
 ermm apa patut aku buat ek.. kena masak megi ke? x mungkin kut .. mata dah nak tido.. lapar tolak tepi je laa kan...
 sapa suh x beselera sangat nak makan. ngada2 je tekak niee..

hermmm 
adiosss

Cameron Oh cameron


ini lah kami geng hijau..
 kisah ini terjadi d cameron  kami mewakili klinik kami tuk masuk pertandingan senamrobik.. huhuhu jangan x percaya.. nampak semua cam body beso je tapi boleh je ..
 walaupon team kami kalah namun semangat tuk besukan tu tetap ada.. suka duka d cameron.. dah agak lama tinggalkan cemeron kalau zaman kija kat ikip dulu selalu jugak pergi.. skang bila dah balik betugas d jajahan sendiri duk lak dengan ibunda ..tersangat laa
                                                                            kurang bejalan.. seronok sesekali dapat join 
                                                                           aktibiti macam niee suka sangat rasanya 
                                                                            duit pun terbang melayang dok shoping sayur..
                                                                          tapi yang pasti kenangan terindah tu., dapat pg
                                                                           cameron.. terbaikkk wooo

Teruja sangat dapat bertemu dengan tuanku

kunjungan kasih duli tuanku ke kg pedah.. huhuhu kg aku.. sangat teruja bila dapat bertemu dengan tuanku.. seingat aku.. last aku jumpa dengan dia secara dekat macam niee tahun 98 d istana pekan .. masa tu aku ada program bacaan yasin d istana..
  d boleh nak d gambarkan betapa gumbiranyaa rasa hati bila dapat  menanti kehadiran tuanku d sek ..masa zaman aku kanak2. suka sangat rasa hati.. sangat bangga bila tuanku sampai jua ke sek kami..
bangga sekejap menjadi pelajar sek keb tanah Rom..
tuanku sultan singgah d majlis walima kat kat aku.. anak dato mat kawin tapi aku x sempat pon nak tengok pengantin. sibuk melayan anak buah aku nak menengok heli.. layan je aa sesekali dapat peluang kan.. dah macam jakun pon ada aku nie.. x kisah aa org  nak kata apa pon asal aku bahagia.. betul dak ...

ermm pasniee bila lagi la agaknyaa dapat bertemu dengan taunku.. 
sangat besar impian niee.. huhuhu rasa kalau x ada majlis macam niee memang x akan merasa lagi laaa.
x kisah aa janji aku dapat jugak bertemukan.. walau dalam keadaan apa sekalipon..
terima kasih tuanku sultan .. raja bejiwa hamba..

adiosss...

Rindu mengamit kenangan..

Rindu datang bertamu d dalam hati... itu la ungkapan yg paling indah untuk d ucapkan..
walau hanya untuk seketika tapi terasa cukup bahagia..

  Bila teringat tentang  kisah ini.. teringat masa zaman kanak2 rabina.. zaman muda belia...zaman dulu org kata cinta zaman kanak2 sangat la indah.. bunyi enjin motor pon dah cukup happy..begitu la..kisahnya... teringat zaman aku duk d taman sri keramat maran.. 
bekenalan dengan seorang budak kut waktu itu.. beza aku dengan dia cuma setahun jerk .. tapi aku dah x sek.. bezanya waktu itu dia masih sek..
  Dulu kami memang baik.. tapi masa zaman budak budak mana laa fikir semua niee.. last last aku dapat kija kat kuantan .. tinggal laa daerah maran yang tercinta.. betahun jugak aku d kuantan.. dengan izin Allah aku pernah bertemu sekali dengan budak ini.. setelah betahun terpisah.. tapi d saat aku jumpa dia dah bekahwin.. masa tu aku pon dah ada sayang la kununnya.. kisah sepi begitu je laa..
 zaman skang nie zaman makin maju.. makin cnggih boleh cari kwan melalui Pc je.. dengan ada FB aku x berusaha pon nak mencari.. kononnya ..ala org dah kawin nak cari buat apa..
suatu hari aku..ternampak gambar dia kat Fb anak buah dia.. macam x percaya jugak adakah benar itu dia.. wajah memang x berubah langsung...cuma ada gemuk sikit je aa..
 nak x nak aku trus add kat Fb.. n macam x percaya je dia jawap n betul la dia org yang aku maksudkan.. suka nyaa dalam hati bila dapat bertemu balik teman lama.. malam tu kami msg kat Fb je laa. n esok hari nya.. dia call ..perghhhh memang x percaya laa.. suara sama je .. tetap macam dulu.. cuma bezanya dia tetap suami org.. huhuhu.. sembang2 punya sembang banyak laa cerita yang  d kongsi bersama ..almaklum aa dah betahun x bejumpa.. gumbira laa sangat rasa hati ini.. cewahhh.. mengong je....
   
walau hati masih teringat .. masih x boleh nak melupakan tapi terpaksa jugak.. sebab status antara kita kan.. awak.. saya sentiasa mendoakan kebahagiaan awak bersama anak2.. andai d izin tuhan pasti kita akan besua.. kalau nak d ikutkan jarak antara kuantan dan jerantut bukan laa jauh mana. tapi kita yang d berikan akal fikiran nie  sebolehnyaa cuba mengelak dari ujudnya kisah kisah lama barang yang lama usah d kenang.. walaupon banyak kata kata awak yang saya abaikan...bagi sya semua nya.. dah terlambat... saya bahagia dengan kehidupan saya dan saya tetap mendoakan untuk awak.. semoga sinar kebahagiaan menjadi milik awak yang abadi..
saya gemberia sangat dapat bertemu dengan awak.. tiap ari saya tunggu kat Fb.. saya ingat kata kata awak.. apakah daya . saya hanya penunggu yang dah x mampu untuk terus menunggu .mungkin pertemuan kita hanya untuk seketika.. terima kasih pada awak kerana masih ingat pada saya.. pada semua kenangan d zaman kanak2 rebina.. semua itu indah untuk d kenang.. zaman dah berlalu semua dah berubah.. 


 semoga kita d pertemukan lagi.. semoga  ikatan persahabatan kita x putus untuk selamanya.. 


terima kasih teman..

Monday, September 19, 2011

hermm ..
sudah agak lama x mengupdate blog nak kata bz x jugak.. tapi tahu nak menulis apa.. terlalu banyak kisah sepanjang sepi itu.. huhuhu..
  aRinie tiba tiba teringin nak bukak blog.. sekali lupa la pulak ada nama n pasword dia.. sengal betul laa jenuh memikir.. itu laa bila diri dah tua begitu aa banyak sangat benda yang dah lupa...
 untuk kali nie x nak story panjang .. tunggu esok lusa aa kasi jiwa ok sikit .. otak tenang sikit.. perut cukup d isi .. akan ku mencoret d sini. huhuhu..

itu sahaja aa dulu t aKu sambung aaa

taraaa...

Wednesday, July 6, 2011

 ibu ku.. abgiparku.. dan anak buahku..

ibu ..mak.. mama.. umi.. mamy..mek..semua tu gelaran tuk org yang paling kita sayang..sejak 2 menjak nie mak aKu sering sakit.. keadaan mak sangat membimbangkan.. hati tersangat laa risau bila teringat mak yg tinggal sorang diri kat umah..semoga  ALLAH sentiasa melindungi mak dalam apa jua keadaan..semoga mak akan terus sihat ...

ini pulak kisah abgiparku... dia pon sejak 2 menjak nie sering sakit.. kesian kakaku dia agak risau.. bila keadaan abgiparku sering d landa sakit x mengira waktu..untuk kakaku semoga tabah dan terus mengaja abang dengan baik.. semoga ALLAH memberkati dan menerima segala apa yang dia minta.. insyallah..

mamat ini anak buah akU dia d lahirkan sebagai o.k.u. dia niee kalau dulu mak yang jaga .. tapi sejak mak x sihat keadaan agak huru hara sedikit..mamat terpaksa d hantar ke sek tunas murni d mana sek tuk kanak kanak istimewa..kesian mamat.. sabar ek kita doakan aTok cepat sembuh supaya boleh jaga mamat balik...

sedihnyaa bila semua org yang kita sayang sakit  
Hina sangat kah aKu

Dah agak lama x jenguk blog.. almaklum bz la kununnya..padahal banyak je masa ngadap budak kecil nie... hohoho.. kali niee aku nak story bab kija aku niee..
aKu niee kuli je kalau kat klinik tu.. datang pagi sapu sampah.. mop lantai.. siap kija kat klinik sambung lak kat sek.. gitu la tugas aKu . x kisah aa janji akU x mencuri..

terkadang hati niee terasa jugak kecil hati nyaa.. bila ada apa apa.. semua ppk yang kena buat..mcam laa kalau x ada kami semua kija x jadik. ngok tul la..kadang aku rasa maruah aku niee berada d hujung kaki deme je.. time nak guna kan aku manisnyaa kata kata.. tersangat laa hipo..


macam mana nak buat ek.. nak hiburkan hati n rasa tenang bila menjalankan tugas.. nie kang bila masuk je pagar klinik.. muka mula aa kerut 14.. kadang mulut niee nek melezer je.. sebab sakit hati nya pasal..
ya allah kau tolong laa hambamu ini.. kuat kan iman ku YA ALLAH.. berilah petunjuk untuk diriku ya ALLAH.sabarkan aku dalam menempuh segala ujian yang telah kamu berikan.. 
ya ALLAH bantu lah hambamu ini..






 

Tuesday, June 21, 2011

TAHU NAK MARAH JE ... GILA KE APA....

alahai .. seksa tuk jiwa dengan raga bila terpaksa melayan kerenah org yang hanya tahu nak marah je..
entah apa apa perangai..
ingat akU hadap sangat kut nak tengok muka dia tu.. time nak guna kan aKu bukan men lagi manis nyaa berkata2 kat umah kenduri pon boleh besembang.. bila jumpa kat off muka dah macam getah buku.. cam cipan je sakit tul laa hati...
 arinie boleh lak dia membebel .. entah apa je yang dia cakap.. malas akU nak layan org gtu..
gasak aa skang selagi boleh melawan aku lawan je.. x peduli aa sapa dia.. sok sok mati sama gak masuk kubur kan ..
ishkkk asal aa dia niee x pernah nk paham rasa hati org len yang dia tahu org je yang kena layan dia.. hadoi ingat hang bagus sangat ka .. 
tension aa kija kalau dalam keadaan macam nie mood sangat zero bila berada kat off..

hadoi laa bila aa akan berakhirnyaaaa..

adiosssssssssssssssssssssssss
ALKISAH si fakrie dan si sukri...

kali nie aku nak kongsi kisah tentang dua nama nie akU baru je habis duty kat sek keb inderapura .. macam biasa akU dengan team unit pergigian begerak datang nak buat pmeriksaan gg tuk kanak2 sek la..
alkisah semua pelajar dah siap tinggala  si sukri niee sangat takut nak jumpa misi.. akU pon x tahu kenapa.. dah laa akU tengok dia tiap ari duk kat klas pemulihan .. masuk klas pon x nak sian jugak laa akU tengok.. tiba time misi nak ajar cara gosok gg dia x bawak pon brus gg.. tapi datang sek dengan pakaian yang sangat smat.. kagum aku tengok..aku pon pujuk dia nak tengok gg dia last last dia bukak jugak.. dapt aa tengok.. ermm akU pon x tahu kenapa dia takut sangat.. tapi mengjenguk klinik gg kat sek.. setiap saat. alahai sukri..

Len pulak kisah nyaa dgan si fakrie nnie nakal yang amat sama jugak masuk klas pemulihan tapi tetap nak betebeng kat klinik gg kat sek tu.. x paham aKu kenapa laa dia x nak masuk klas..hari last day rawatan kat sek.. si fakrie niee kena panggil nk cabut gg susu dia.. dengan bangga nya laa datang ... tapi duduk x pernah nak diam letih mulut akU membebel..last last korang tahu apa yang terjadi.. lutut dia terlekat pada kerusi.. hangin gak aku sekejap.. dalam aku pesan pesan .. kan dah kena jugak ishkk nyusah kan org tul laa.. mula memang nak marah .tapi bila tengok muka sedih je .. dia x mintak jadik macam tu kan.. last last aku gelak je kat budak 2 org niee.korang memang penyeri dan korang akan buat misi ingat sampai bila bila.. hope korang akan jadik yang terbaik d sek.. insyallah.. korang boleh..

itu laa dia kisah nyaa sedih jugak kalau d ingat..
alahai anak..

adiossss 
KENDURI DAH HABIS ...

becerita bab kenduri  memang x 
menang tangan nak menolong..almaklum la dah d namakan saudara kan
kena la tolong menolong.penat belakang kira janji majlis meriah..
kalau sebelom niee majlis d kelantan  .. skang d kg akU pulak sah sah aa aku bz. yang teramat.. ea laa aKu tolong apa yang patut.
 kadang join kenduri nie ada masa seronok ada masa membosankan jugak.. x tahu aa kenapa mungkin keadaan dan suasana kut... x kisah aaa janji majlis org meriah kan.. akU apa laa sangat takat tolong kija n makan je....

ini la dia wajah waris aku yang kawin ari tu nie time kat kg aKu aa.. tetap cun dak niee.. hohoho semoga kalian kekal ke anak cucu ek..

aDiossss

Friday, June 17, 2011

alahai ...ken duri lagi...

yess akhirnyaa detik 12.15 tiba jua rehat time.. 
resah gelisah duk d klinik bosan ngadap muka seko seko..
hati bikin panas je..
bek balik umah tido.. ermm tido ke..
sangat banyak agenda pada petang ini..
ada peluang ke nak tido niee..

Kenduri lg pada petang ini dah akan habis esok wa
sangat meriah ke atau akan sangat kepenatan..
kita tengok je laa
t aku apdate dari masa ke semasa...
letih kat klinik x abis lagi dah kena g kenduri lak..
nak buat macam mana waris kan..

saBo je laa kenduri lagi..
oh kenduri...
  adiosss

Thursday, June 16, 2011

Tido tido esok nak sek..

hohoho skang dah kul 10.44 asal mata x ngantuk lagi nie..
esok masih banyak agenda yang akan d teruskan..
pagi lepas mencuci d klinik.. n begerak ke balairaya damak..
 kami d arahkan supaya mencuri tempat tu untuk program tadika hari sabtu..
aKu x kisah aa sebab aku x dapat join sabtu so akU tolong aa kemas kan..
akU sangat nak bekenduri pada hari sabtu..
waris ku kenduri kalau x g x kena lak kan nama pon wariss..
so buat adiku sely kerja elok elok ea walau musuh ada bersama kamu..
KAMI D UJI LAGI.
                               ini la wajah wajah yang sering d jadikkan mangsa.

aKu dan adik aku niee sering sangat d uji skang nie.. xtahu aa d mana silap nyaa kami niee..
salah ke kalau kami berkata pada apa yang betul..
kalau d fikirkan logik.. memang x patut kami d hina dan d katakan macam macam oleh org yang x tahu kisah..
so pada sapa yang x tahu apa kisah sebernarnyaa tolong tutup mulut key.. jangan sampai kami kena hamuk key..setiap org punya hati dan perasaan.kadang kami x berniat pon nak marah atau nak kata apa2 yang boleh menyakitkan tapi bila kami sering d sakiti begini la jadik nya.. sely bukan jenis seorang yang sabar.. dia lebih suka besemuka kalau dia x puas hati.. kalau macam akU. aku diam je sebab kalau kita cakap pon bukan jadik apa jugak.. jenis degil .. jeniss nak ikut pedal sendiri..


hohoho korang pon agak2 la nak bagi alasan.. walau sesibuk mana pon kita dalam kerja x kan laa x sempat nak bersih kan tempat kita cari makan kan.. korang sngup ke nak kerja dengan sampah yang banyak.. dengan bilik yang kotor.. apa jenis orang aa korang niee.n bila dah x kemas bilik boleh pulak nak mintak kami ppk ini tolong kemas kan tempat kija korang ada akal ke.. kami dah laa penat bekejar d pagi hari.. pastu nak kena g lak kat tempat korang.. hohoho memang cari sakit laa tu..
 
inilah wajah wajah yang terpaksa mencuci tempat kerja korang.ALLAH bg otak supaya berfikir  jangan men taram je
walau sehebat mana pon kta.. kebersihan kena d utamankan.hope len kali korang buat aa apa yang sepatutnyaa n hope korang guna laa sebaik mungkin akal fikirkan yang ALLAH bekal kan buat korang .. x semua org suka dengan apa yang korang buat.. x  payah aa nak tarik muka masam dengan kami sebab kami tahu sapa kami n kami boleh buat kerja tu kalau kena dengan caranyaa.. ingat kami niee hamba ke.. so fikir fikir kan lah..


adiossss




 
Kisahnya

siapa dia nie ek.. ada sapa sapa kenal x..      
hohoho ini kisah zaman dolu kala..
kisah d zaman muda belia.. 


D antara kisah lawak yang paling meminingkan..
kalau nak d storykan tersangat laa panjang..
maka dpendekkan cerita ..
kisah rumah tangga x bek d cerita pada org kan hermm
ayat cam (cipan je)


kisah yang x mungkin akan terpadam  nie.. 
kisah kau dan aKu adalah zero..pada pengakhirnya..
hanya tinggal kenangan pada kisah .


begitu laa kisahnya..




 

Wednesday, June 15, 2011

Blog Oh blog       
sangat belajar nak cantik kan blog.
tapi tetap x pandai huh...



                                      ini cekgu tuk malam ini

 
                        ini cekgu yang mula aku bekecimpung dalam blog dia la yang selalu melayan kerenah aku. hohoho almaklum aa aku memang zero bab bab gini.. tq 



Hohoho nanti laa bila akU ada lebih sikit masa aku balajar aa menda yang patut..kan..
skang aKu tengah x tahu nak balajar apa..

adiosss


                                                  

Tuesday, June 14, 2011

 INGAT 5 PEKARA SEBELUM 5 PEKARA.

. Berbicara tentang Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara tntu umum sudah tahu perkara tersebut.
1. Sihat sebelum sakit
2. Muda sebelum tua
3. Kaya sebelum miskin
4. Lapang sebelum sempit
5. Hidup sebelum mati.
Cuba perhatikan satu-satu perkara tersebut dan fikirkan sedalam-dalam makna yang terkandung disetiap perkara itu.
1. Sihat sebelum sakit – lakukan sesuatu yang berfaedah dan mendatangkan kebaikan kpd diri anda dan orang2 disekeliling anda semasa anda masih sihat.
2. Muda sebelum tua – waktu anda muda inilah saatnya anda berusaha mencari kemewahan disamping tidak lupa kewajiban anda kepada Maha Pencipta, kelak bila anda tua anda tidak lagi memikirkan hal duniawi.
3. Kaya sebelum miskin – Waktu anda kaya berharta itulah anda boleh menolong orang yang lebih susah drp anda kerana sedekah yang ikhlas akan jd bekalan anda menghadapNYA.
4. Lapang sebelum sempit – Waktu anda masih ada kelapangan inilah waktu yang paling sesuai mendalami ilmu agama untuk pedoman anda.
5. Hidup sebelum mati – Sesungguhnya sewaktu hidup semua 4 perkara di atas boleh anda lakukan..bila anda telah tiada hanya amal soleh,sedekah dan doa anak yang soleh yang mengiringi anda.
Sebagai Khalifah di bumi Allah ini saya sekadar mengingati kepada anda di luar sana dan tentunya kepada diri saya sendiri, mgkin difinasi sy tidak sama dgn anda, apapun difinasinya renungkan dan fikir2kanlah. 


TAUBAT..

ALLAH swt sentiasa memerintahkan kita supaya bertaubat, sebagaimana firman-Nya yang bermaksud: “Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar.” (At-Tahrim: 8.)
Allah telah membuka pintu harapan kepada hamba-hambaNya: “Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Az-Zumar: 53)
Syarat-syarat taubat :
  1. Ikhlas ingin bertaubat
  2. Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi
  3. Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
  4. Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya
  5. Dikerjakan sebelum ajal tiba
Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, maka taubat yang dilakukan itu tidaklah sah. Jika dosa berkaitan dengan manusia yang lain, maka syaratnya ditambah lagi, iaitu harus dapat membebaskan diri dari hak orang yang berkaitan. Contohnya jika hal itu berbentuk harta, harus dikembalikan. Jika berbentuk hukuman, ia harus menyerahkan diri mohon dimaafkan. Jika hal berupa cacian dan sebagainya, maka ia harus memohon keredhaannya.
Waktu melaksanakan taubat :
Taubat tidak boleh diundur-undur atau ditunda. Kerana jika demikian ia sangat berbahaya bagi hati manusia. Jika tidak segera menyucikan diri sedikit demi sedikit, maka pengaruh dosa itu akan bertompok-tompok, dan akhirnya akan merosakkan hati sehingga tertutup dari cahaya kebenaran.
Di antara penyebab yang akan membangkitkan jiwa bertaubat seseorang itu adalah jiwa yang selalu mengingati hari kematian dan hidup bersendirian di dalam kubur. Kata-kata mati adalah sesuatu yang sangat menakutkan kebanyakan manusia. Mati beerti berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Hari terputusnya segala nikmat. Sedangkan berpisah sebentar sahaja dengan anak atau isteri, dapat mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah untuk selamanya
Firman Allah: “Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula.” (Az-Zumar: 30)
Di samping mengingat tentang azab penderitaan yang bakal dihadapi oleh orang-orang yang berdosa mengingat kenikmatan syurga yang bakal ditempati oleh orang-orang yang soleh juga akan dapat membangkitkan keinginan jiwa untuk melakukan taubat dengan segera.
Cara melaksanakan solat taubat :
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, iaitu setelah berwuduk dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat;
  • Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail
  • Lafaz niat: “Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.” (Cukup di dalam hati, ada perbahasan ulama’ tentang lafaz niat dlm ibadah – sila rujuk kpd pakar feqah)
  • Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Selepas itu mana2 ayat atau surah dalam al-Quran.
  • Semasa sujud akhir rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala),
  • 027alquran3.gif
    Ertinya: “Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”
  • Selepas salam, perbanyakkan istighfar seperti,
munajat1.jpg
Ertinya: Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah.
  • dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,
penghulu.jpg
Ertinya: “Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

Kau Pergi Jua

Wajahmu... seindah serinya pelangi yang indah
Seharum mawar putih segar berkembang
Wajahmu mengapa sering terbayang di mataku
Sehingga terbawa di dalam mimpiku

( 1 )
Sayangku
Tahukah kau di dalam hatiku ini
Tersimpan perasaan cinta yang suci
Kau bunga ingin kusunting mu menjadi milikku
Lantas kuabadikan dalam jiwaku

( 2 )
Sayangnya... harapan yang selama ini kubawa
Hancur berkecai musnah jua akhirnya
Semuanya bagaikan sebuah mimpi
Oh... Kau pergi jua
Setelah cintaku kini membara
Belum sempat kucurahkah kasihku
Kau pergi tak kembali

( ulang 1, 2, 1 )

Ingin kusunting mu menjadi milikku
Lantas kuabadikan dalam jiwaku
AISHITERU

Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
saat ku harus bersabar dan trus bersabar
menantikan kehadiran dirimu
entah sampai kapan aku harus menunggu
sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
kadang kuberpikir cari penggantimu
saat kau jauh disana
ooo…

*)
Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
entah penantianku takkan sia-sia
dan berikan satu jawaban pasti
entah sampai kapan aku harus bertahan
saat kau jauh disana rasa cemburu
merasuk kedalam pikiranku melayang
tak tentu arah tentang dirimu
apakah sama yang kau rasakan

reff:
walau raga kita terpisah jauh
namun hati kita selalu dekat
bila kau rindu pejamkan matamu
dan rasakan a a a aku
kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
terhapus ruang dan waktu
percayakan kesetiaan ini
akan tulus a a ai aishiteru

Bridge:
hapus sendiri pikiran melayang terbang
perasaan resah gelisah
jalani kenyataan hidup tanpa gairah
o…uo..
banyak segala misi dan ambisimu
akhiri semuanya cukup sampai disini
dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
kumohon kau kembali

Monday, June 13, 2011

hari yang malang

HARI NIE FIST DAY KUAR SEK..

MULA sampai sek  cekgu dah kata misi tunggu kejap
letrik x ada .. ok tunggu aa dengan sopan nyaa..
dalam 30 minit selepas itu cekgu datang lagi..
misi tunggu kejap ea saya dah call pakar dalam bidang nie..
misi tunggu lagi.. pastu perut lak lapo g makan dulu..sedang2
makan cekgu kata ok misi bilik rawatan dan boleh guna..
aku dengan bos akU begegas ke bilik rawatan. ok laa semua plug bleh guna
ekon lak x kleh  guna dah laa kat bilik tu x ada kipas.. xlogik tul laa..
ok laa x kisah sebab bukan nak duk lama pon..
bos buat kija dia aku pon trus ke bahagian aku  nak masak barang aa konon
sebab dah lama tinggal mesti banyak kuman dah tumpang tido.
test punya test sekali meletop opss mak kau.. tekejut akU.. macam mana botol tu 
bleh tercabut tudung dia .. ishkk kawan aKu niee lagu mana wat kia nie..
jenuh akU mentry nya x menjadi jugak..
last last kena bawak balik jugak .. haipp hangin tul laa bila fist day dah spoi banyak nie
mujur bos kata ari niee kita rilek je aa x gamok nak buat patient dengan barang yg x d masak hohoho
aku sangat duk saja sambil layan sembang bosa .. nak buat macam mana..
'esok mesti aku sibuk gila sebabbanyak benda yang aku kena urusakan hahaha
padan muka akU kan ari niee dah rilek.. 

adiossss 

Buruk lak rupa wall aKu niee

hohoho 
macamana nak ubah wall aku nie bagi cantik sikit 
macam nak tukar je tapi x reti niee adehh.. lembab betul laa dak nieee...
sok aa aku belajar pulak...
ari nie blur dah nak siap kan yang ado niee hahahaa..

aKu yanG berdosa aTaU dia yg membuatkan akU tuk bertaMbah Dosa.

Tiba -tiba akU sangat aktif pulak menulis blog..
nak kata bosan x jugak.. cuma terasa macam dah 
malas nak membaca novel ..
 kali nie aku nak kongsi kisah tentang aku yang berdosa..
kalau d lihat dari latar belakang akU bukan a jenis yang jahat sangat.cuma kadang kadang je .. bila hati aKu hangin  ..


kisah nya begini ada la senior kat off aku tu kira dah tua gak a
jawatan kanan dah.. tapi x tahu aa setiap hari ada jer kisah yang dia buat
nak kata dia nie x paham atau aku yang x paham pon aku x tahu a.
tapi dia nie memang selalu buat aku hangin a..
aKu kalau org boleh betolak ansur dengan akU aku no hal je.
nie ko men kasar dengan aKu.. nak sakit aa TU kan..
sebulan gak akU dok menahan rasa.. kalau tahan kentut sah sah kencer a.
akU sabar jugak.last last aku x leh betahan aKu pon dajal kan dia dengan cara yang suci..

satu sebelom hari guru semasa d sek sk pptr aku membuat dajal suci dengan mengemas barang aKu je yang len len ko buat a sendiri.masa angkat barang dari lobi sampai ke tingkat 3 pon akU x tolong hahaha jahat x aku. sapa suh akU jadik jahat ko jugak ajar kan. huhuhu nak patah kerusi kena heret ada aku kesah.
time cuti sek lagi best,,, nama kami penuh duty kat klinik nama dia pon sama .. tapi jenisnya pemalas. dia ingat aku nak diam je silap aa dah tahu ko duty buat aa cara duty nie x. men culas je kijanya.
aku dengan member membuat serang hendap a serang dengan kata kata sindiran..
aku ingat dia boleh betahan rupanya tidak.. hahaha siap hempas2 barang lagi begeger klinik do..yg x tahan siap nagis lagi..
ha hambek ko .. pastu dia g ngadu dengan bos aKu 
kononnya aku buat dia macam binatang hohoho
sapa yang buat sapa.
yang ko selalu dok ngadu kata kami x buat kija .kami buat kija xbersih
macam macam ko canang akU x kisah pon..
kira ko hebat aa nak je ngaku semua kija ko yang buat.
sekali bos panggil akudengan my preng aa tanya napa 
aKu buat si tua tu melalak.. so aku apa lagi x tinggal satu kisah
pon abis semua akU ngadu.. apa ingat dia je pandai ngadu
aKu lagi pandai.. kan dah susah..
len kali jangan kacau aku ..ko kalau x nak buat kija
x per aKu lkeh buat jangan nak ngadu ngdu la 
skang sapa yang susah akU x pon sebab akU x kisah pon sapa Ko.


herm apa pon aku tetap rasa besalah jugak aa sebab durhaka dengan org tua
nak buat macam mana sebab  org tua x pernah nak becakap elok2 selalu nak kenakan kami semua sory laa ek .. t la sok sok kut aku kesian kat ko aku mintak maaf aa buat masa nie x lagi walau pon aKu x simpan dalam hati apa yang ko dah buat kat aKu. x kisah aa sebab aKu nak kija lama lagi kan so aku kena aa hormat ko..
 hohoho jahat x aKu... off cozz x bagi aku ;a org len nak cakap apa  aku x kisah sebab korang bukan tahu apa yang aKu dan kwan aku rasa..
 sory laa ek kakak hehehehe
adiosssss

BILa akan tiba waktu untuk aKu..




hohoho bila kah akan tiba waktu untuk diriku
terkadang hati terasa amat sedih bila menyaksikan majlis sebegini......
 bila aku teringin nak duduk d sini bersama insan yang tersayang tapi siapkah  yang sudi menemani diriku ini.
 setiap insan ingin memiliki saat yang terindah bersama yang tersayang.. ingin terus bahagia..
tapi bila saat itu akan tiba.






















Sunday, June 12, 2011

HoHoHo

saja aku nak Try test aKu nya blog nie macam ada masalah je .. taPi kat mana ek.. 
T aKu siasaT dulu...

Sunday, March 20, 2011

Kija kija dan kija...

esok dah nak kija..
hermm malasnyaaa.. tapi xleh aa pulak sebab ini dah tugas dan tanggungjawap
kalau ikut kan malas memang nak begolek je kat tilam..
makan ada org siap kan .. semua org sediakan 
huh.. angan angan sangat akU niee.
 sok jadual aku kemana ek.. adoi la sangat bosan..
kerja x membosan kan tapi keadaan tempat kija dan  suasana itu yang menghamunkan.
rasa macam malas nak masuk  off .. sok mesti ada laa kisah  nyaaa..
kisah akan menyakitkan.. kisah yang boleh buat aku nyampah..
hermm nak buat macam mana selagi ada itu laa akan terjadi jangan laa nak lari..
nak x nak kena gak ngadap muka . nak jugak teruskan kija.. semua nak laaa 
aKu bosan tul laaa.

Saturday, March 19, 2011

Hipo yang berjaya

Hipo apa Tu ek..
Hohoho.. hipo bagi aku ialah manusia yang mudah bermuka muka..
akU nak kongsi kisah d sini..skang niee manusia yang hipo teramat laa ramai.. x terkecuali aku.. tapi aku masih boleh tengok keadaan dan tempat nak hipo Pon..
 kadang benci kan bila terpaksa beinteraksi dengan org yang hipo niee.. depan cakap len belakang amat la len..aku bagi contoh laa.. dalam kehiidupan kita seharian sangat banyak yang hipo.. kat tempat aku lagi laa banyak...
 depan cakap len belakang cakap len.. kadang dengan kawan bek dia pon bleh dia makan.. boleh d katakan kawan makan kawan aa nie.. huh ada akU kesah.. ko nak makan sapa pon..
selalu ingat diri ko bagus aa.. becakap macam ko jer laa yang tahu semua benda.. kalau Ko pandai x jadik kuli macam aKu do.. x yah nak Hipo nak Jet Bos beria aa.. Hidup kita niee cuba bawak betolak ansur.. kalau ada yang x kena cuba bawak bebincang bukan men tarik muka men seranah  x tentu pasal je..ko ingat ko terbaik laa boleh maki .. boleh marah org weh.. huh...Gila Kuasa laa ko.. time aku duk jer kat situ pasti ada je masalah yang x kena .. time org len x ada pulak.. ko x yah nak jengil mata kat akU laa  jangan nak tunjuk Ko beso .. ingat akU heran sangat.. apa ingat aku takut kat ko ke.. silap aa.. 
aku benci betul la dengan org yang macam ko nie.. dah la ramai kat situ yang sama macam ko.. mujur bukan ko yang jadik penjaga aku haihh jauhkan aku dari semua tu .. simpang tiga aa..
 saTu jer laa akU nak pesan Hidup kita niee x mendongak ke langit sokmo .. sok sok.. mati masuk kubur  x ada satu pon apa yang ko buat kat dunia nie terlepas .jangan laa nak kianat kat org len.. kita sama sama cari makan .. apa salah nyaa guna kan Otak ko tu tuk  becakap atau bebincang dengan elok.. jangan men taram je.huh nyampah aKu..
Bleh jalan laa dengan ko nya Hipo..
meh kita tengok setakat mana kuatnya hipo Ko tu.. x per laa Ko menang skang.. moga ALLAH akan kalah kan Ko lak satu hari nanti.. kita x tahu apa yang akan terjadi kan so kita sama sama doa laa semoga kita semua selamat d dunia dan akhirat.
amin..
 benci laa kat org yang hipo niee
x suka  xsuka  x suka

adiosss